Probeer Klasseplan zonder verplichtingen vier weken gratis uit!Proberen

Hoe werkt Klasseplan

Methodeplanningen en leerlijnen in de jaarplanning

Van de meest gebruikte methoden staan de stofplanning en de weekdoelen al voor je klaar in Klasseplan. Jij kunt aangeven welke methode je gebruikt en de planning daarna verdelen over het jaar in de jaarplanning. Daarbij kun je de planning eenvoudig per week en per dag verschuiven. Ga je dan naar een week toe, dan is de weektaak al ingevuld. Je kunt zelf eventueel aanpassingen doen en lesvormen toevoegen. Klasseplan combineert deze gegevens naar een weektaak voor iedere leerling.

Naast de methodeplanningen kun je ook de leerlijnen importeren die
we in Klasseplan hebben gezet. Een overzicht van de methodeplanningen
en leerlingen vind je hier.

 

Groepsplan in Klasseplan

Een groepsplan in Klasseplan is heel eenvoudig te maken. Na het inladen van een van de methodeplanningen staan de doelen van je methode al voor het hele jaar in Klasseplan. Jij kiest bij het groepsplan de periode en de doelen worden automatisch overgenomen op het groepsplan.

Zo heb je een goed overzicht over de leerlijn uit de methode. Je kunt zelf kiezen of je alle doelen overneemt of een aantal.

De indeling van de leerlingen op het groepsplan is gelijk aan de indeling in de niveaugroepen. Die hoef je dus voor het groepsplan niet opnieuw
aan te geven. Meer informatie over het groepsplan vind je hier.

Weekplanning

In de weekplanning kun je zelf de planningen aanpassen die je al hebt geïmporteerd, ook kun je zelf planningen toevoegen. Je kunt dit doen op drie niveaus per vak, je leerlingen heb je eerder al ingedeeld op een van deze drie niveaus. Ook kun je een leerling een eigen leerlijn geven.

Bij elke planning kun je ook het doel vermelden, dit komt ook op de weektaak van de leerling. Daarbij kun je nog de lesvorm aangeven, zoals instructie, zelfstandig werken of zelf inplannen.

 

Papieren weektaak

Klasseplan combineert de gegevens uit de weekplanning naar een weektaak per leerling. Doordat je de leerling per vak hebt ingedeeld op een van de drie niveaus ontstaat er een eigen weektaak per leerling. Daarop staat de planning vermeld, maar ook de lesvorm en de leerstofdoelen in leerling-taal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Digitale weektaak

Je leerlingen kunnen inloggen op de digitale weektaak. Daar zien ze
de taken staan en kunnen ze zelf taken inplannen. Van elke taak
kunnen ze aangeven of deze afgerond is, daarnaast kunnen ze reflecteren op de leerstofdoelen.
Deze informatie komt realtime op het dashboard van de leerkracht.

 

 

 

Rooster voor de leerkracht, op papier of digitaal

Na het invullen van de weekplanning kun je voor jezelf als leerkracht een papieren rooster uitprinten. Hierop staat de planning van alle vakken met de doelen in leerlingtaal. Dit rooster print je per week.

 

 

 

 

 

 

 

Digitaal rooster

In de leerkrachten-app vind je het digitale rooster. Hier staat dezelfde informatie op als op de papieren versie, maar op dit rooster kunnen ook de aantekening vanuit het logboek worden toegevoegd.

 

 

 

Overzicht voortgang en reflectie van de leerlingen 

In zijn digitale weektaak geeft een leerling aan of hij zijn taak heeft afgerond en kan hij reflecteren op zijn leerstofdoelen. Deze informatie gaat realtime naar het dashboard van de leerkracht.

 

 

 

 

De leerkracht ziet deze informatie op zijn dashboard. Hij kan daar zien welke taken de leerlingen hebben afgerond en hoe ze hebben gereflecteerd op hun leerstofdoelen.

 

 

 

 

 

Digitaal logboek voor de leerkracht

In het digitale logboek kun je als leerkracht je dagelijkse aantekeningen op een handige manier verwerken. Je koppelt de aantekeningen aan een vak en naar keuze aan één of meer leerlingen. De actie die je ingeeft kun je koppelen aan een dag, deze aantekening verschijnt dan automatisch op het digitale rooster van de leerkracht.

Alle aantekeningen verschijnen overzichtelijk in een tijdlijn, je duo-collega kan zo eenvoudig zien welke zaken er belangrijk zijn voor de overdracht.

 

 

 

 

 


Op het digitale rooster kun je zien welke aantekeningen uit het logboek zijn doorgezet naar deze dag. Zo heb je snel overzicht over de belangrijke acties die je niet wilt vergeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Observeren in groep 1 en 2 

Klasseplan voor groep 1 en 2 is het plan- en observatiesysteem voor de kleuters. Voor verschillende vakgebieden, zoals tellen en getallen, meten en meetkunde, beginnende geletterheid etc staan al leerlijnen klaar in Klasseplan. Deze leerlijnen vormen het aanbod in je groep, op een aantal van deze doelen kun je ook meteen observeren. Meer uitleg over Klasseplan voor kleuters vind je hier.

 

Probeer Klasseplan