Probeer Klasseplan zonder verplichtingen vier weken gratis uit!Proberen

Klasseplan is nu gratis en zonder verplichtingen te gebruiken tot de zomervakantie. In Klasseplan kun je taken en doelen klaarzetten voor je leerlingen. Ze kunnen thuis inloggen op de digitale weektaak en aangeven wat ze klaar hebben, jij kunt dan online volgen. Ook kun je hyperlinks toevoegen aan taken zodat leerlingen op de juiste website terechtkomen.


Hieronder vind je het stappenplan voor het starten met Klasseplan. Heb je hulp nodig bij het inrichten dan kun je ook bellen met Maarten van der Steeg, 06-13027919.

 

Stappenplan starten met Klasseplan

Stap 1 Schoolbeheer   Bij > Schoolbeheer, kun je een Edex bestand (Edex 2.0) importeren waarmee direct alle groepen en leerlingen worden toegevoegd. Vervolgens klik je bij >Schoolbeheer, abonnementen op abonnement afsluiten. (kies alle onderdelen). Nu kun je bij > Schoolbeheer, leerkrachten met het plusje de leerkrachten toevoegen en koppelen aan een groep.

 

Stap 2  Na het inloggen ga je naar -> Beheer, en dan -> leerlingen. Controleer hier de leerlingen en voeg eventueel leerlingen toe door op het plusje te klikken.

 


Stap 3  Deel je leerlingen in, dat doe je bij -> Beheer  -> Indelen leerlingen. Klik per vak per leerling in de juiste kolom om het niveau aan te geven.

 

 

 

Stap 4 Vul het lestijden in. Dat doe je bij -> Beheer  -> Lestijden. Je kunt het vak slepen naar de juiste dag en tijd en het vak groter of kleiner maken om de lengte te bepalen. Je kunt een vak weer verwijderen uit het rooster door het naar links te slepen.

Het invullen van het rooster is geen verplicht onderdeel maar het bepaalt de volgorde van de vakken op een dag, ook verschijnen de tijden op de leerkrachtenkaart. Wanneer je dit niet invult is de volgorde van de vakken op de weektaak gelijk aan de volgorde van de vakken in de vakkenbalk en verschijnen er geen tijden op de leerkrachtenkaart. Wil je snel starten met Klasseplan dan kun je dit onderdeel ook leeglaten en later alsnog invullen. 

 

Stap 5 Importeer de planningen van de methodes
1. Ga naar 'Jaarplanning'
2. Kies een vak
3. Klik op 'importeren'

 

4. Klik op het plusje achter de planning die je wilt importeren.

 

 

 

 

5. Kies de startdatum (altijd aan het begin van het schooljaar)
6. Vink de dagen aan waarop je dit vak hebt ingepland
7. Klik op 'Inladen'

De planning wordt nu ingeladen in de jaar- en weekplanning.

 

 

 

 

 

Stap 6  Schuif de planning naar de juiste dag door deze per week of per dag te verschuiven

Je kunt de planning naar boven of naar beneden duwen, je duwt de planning van de andere weken dan voor je uit.

 

 

 

 

Stap 7 Maak de weekplanning af en klik op 'toon taakkaart'

 

 

 

 

 

 

Stap 8 Print de leerkrachtkaart

 

 

 

 

 

 

 

Stap 9 Synchroniseer met app

Voor de digitale weektaak volg je stap stap 1 t/m 5. Daar klik je op 'synchroniseren'.  Als lesvorm kun je 'zelf inplannen' gebruiken, de leerling kan de taak met die lesvorm zelf inplannen op zijn digitale weektaak.

Klik je op 'ga naar app' dan kom je in het leerkrachtendashboard en kun je de vorderingen van je leerlingen volgen.

 

 

 

Stap 10 Inloggen leerlingen

Bij Beheer -> leerlingen kun je de gebruikersnamen en wachtwoorden van de leerlingen zien. Klik op het potloodje om deze gegevens van een leerling aan te passen.

Leerlingen kunnen inloggen via de link: app.klasseplan.nl/brinnummer Vul hier het brinnummer van je school in.

Bijvoorbeeld: app.klasseplan.nl/02ZW00

Vergeet de twee nullen niet achter het brinnummer!

 

Stap 11 Maken van een groepsplan

1. Ga naar -> Groepsplan en klik op het plusje om een nieuw groepsplan te maken.

 

 

 

 

 

2. Kies het vak, de periode en vul je naam in.

 

 

 

 

 

 

3. De doelen worden automatisch overgenomen, je kunt hier kiezen of een doel op het groepsplan wilt vermelden of niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Je kunt nu de aanpak, organisatie en einddoel en evaluatie invullen.

5. Klik op 'Dit groepsplan afdrukken' om het groepsplan af te drukken of op te slaan als pdf.

Stap 12 Een groepsplan archiveren

Is je groepsplan afgerond, dan kun je deze archiveren. Wijzigingen in bijvoorbeeld het niveau van een leerlingen worden dan niet meer doorgevoerd op het gearchiveerde groepsplan. Ga daarvoor naar -> Groepsplan en klik op het icoontje (zie afbeelding). Na bevestiging wordt het groepsplan gearchiveerd. Deze is terug te vinden bij 'gearchiveerde groepsplannen'.

 

 

Stap 13 Het digitale logboek gebruiken

1. Invoeren nieuwe opmerkingen

Klik op 'Naar het logboek' in de weekplanning om bij het digitale logboek te komen. Klik dan op 'item toevoegen', je krijgt dan dit scherm:

Hier kun je een vak kiezen (verplicht onderdeel), leerlingen koppelen aan dit item (niet verplicht), en intypen wat je opviel. Vervolgens kun je hier ook een actie aan koppelen en deze actie inplannen op een van de komende dagen, dat doe je door de dag aan te klikken. Tenslotte kun je een bijlage toevoegen, zoals een foto of bestand. Klik op 'item opslaan' om dit af te ronden.

2.Tijdlijn bekijken en filteren         

Dit item verschijnt nu in een tijdlijn, je kunt hier doorheen scrollen om alle items te zien. Je kunt hier ook zien wie het item heeft ingevoerd en op welk moment. Ook kun je filteren in de tijdlijn, klik daarvoor op het blauwe filter-icoontje. Je kunt dan filteren op vak, leerlingnaam of periode. Zo kun je snel zien welke items voor bijvoorbeeld rekenen zijn ingevoerd.

3. Items bekijken op het rooster

Op het rooster zie je nu de opmerkingen staan die zijn toegevoegd vanuit het logboek. Door op deze regel te klikken klapt hij open en kun je de volledige tekst lezen.

Is je digitale rooster nog leeg klik dan in de weekplanning van Klasseplan op 'synchroniseren'. Alle ingeplande items worden dan naar het digitale rooster gestuurd. Dit synchroniseren hoeft niet per vak, maar bijvoorbeeld per week, of als je een nieuw onderdeel toevoegt in je planning.

 

 

 

 

4. Rapportje printen van logboekitems

Klik je op het print-icoontje (rechts in beeld, onder je naam), dan kun je een rapport printen van de logboek-items.

Kies bij 'Weergave' voor de optie 'Logboek'. Je kunt een groep of vak of leerling selecteren, klik daarna op 'rapport genereren'. Nu zie je een rapport van de items die je heb geselecteerd.

Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig alle logboekitems van een bepaalde leerling voor een van de vakken in beeld brengen.

Klik op 'rapport printen' als je dit rapport wilt printen of als je er een pdf van wilt maken om op te slaan. Kies dan als bestemming bij het printen 'opslaan als pdf'.

 

 

 


 

Probeer Klasseplan