Probeer Klasseplan zonder verplichtingen vier weken gratis uit!Proberen

Schoolbeheer  Stappenplan jaarovergang

 

Procedure jaarovergang, vooraf

1. Alle planningen en groepsplannen zijn gekoppeld aan een groepsnummer. Als je een groep verwijdert bij ► Schoolbeheer, groepen zijn ook de eerder ingevoerde planningen weg, ga hier dus voorzichtig mee om!

2. Het is al mogelijk om voor de jaarovergang te werken in het volgende schooljaar. Je kunt dan alvast de planningen daar inladen en zo de jaarplanning inrichten.

3. Zorg ervoor dat alle groepsplannen die je wilt bewaren (met leerlingnamen etc) zijn opgeslagen als pdf of gearchiveerd, de leerkrachten kunnen dit zelf doen bij ► Groepsplannen. De groepsplannen blijven in Klasseplan wel zichtbaar.

4. Als leerkrachten eigen of aangepaste planningen van dit jaar opnieuw willen gebruiken kunnen ze deze eerst exporteren in de jaarplanning per vak bij ► Jaarplanning, exporteren.

Groepen in het nieuwe schooljaar

Zorg dat de groepsnummers kloppen in het nieuwe schooljaar. Je kunt naar het volgende schooljaar gaan door bovenin je scherm te kiezen voor het juiste schooljaar. De groepsnummers kun je niet per schooljaar aanpassen, die zijn gelijke in alle jaren. Verwijder nog geen groepen, voeg eventueel nieuwe groepen toe. Let op: als je een groep verwijdert is deze ook weg in het vorige schooljaar, pas hier dus mee op. Groep 6 blijft gewoon groep 6, je kunt straks de leerlingen er zo in zetten.

Leerlingen overnemen uit vorige schooljaar

Ga naar een groep in het schooljaar 2021/2022. Daar staan nu nog geen leerlingnamen in. De leerkrachten (of schoolbeheerder) kunnen nu de leerlingnamen overnemen uit een groep van het vorige schooljaar. Dat kan bij ► Beheer, leerlingen.  Daar zie je een icoontje  rechtsboven in het scherm. Klik je daar op, dan krijg je de keuze om leerlingen over te nemen uit een groep van vorig jaar. Nadat je alle leerlingen hebt overgenomen kun je overbodige groepen verwijderen.

Leerlingnamen importeren met een Edexbestand

Je kunt nieuwe leerlingen nu ook importeren via een Edex bestand. Zorg dat alle groepen exact dezelfde naam en hetzelfde niveau hebben als in je leerlingvolgsysteem.  Dat kun je in Klasseplan aanpassen bij ►Schoolbeheer: Groepen.  Naam is bijvoorbeeld 5a, groep is altijd het niveau in dit voorbeeld dus 5.

Ga naar ► Schoolbeheer en kies ‘Edex bestand inlezen’ Selecteer het Edexbestand en klik op ‘Inlezen’

De leerlingen worden nu toegevoegd aan de bestaande groepen of er worden nieuwe groepen aangemaakt met daarin de leerlingen. Je krijgt een melding van het aantal toegevoegde leerlingen en groepen. Let op: je kunt dit importeren ook eerst overslaan en na de schoolvakantie uitvoeren. Als je de andere stappen wel volgt kunnen de leerkrachten al wel hun planningen klaarzetten voor het volgende schooljaar. 

Leerkrachten koppelen aan de groep

Ga naar ► Schoolbeheer: leerkrachten en koppel de leerkrachten aan de juiste groep. Je kunt hier ook nieuwe leerkrachten toevoegen, ze krijgen automatisch een mailtje met het wachtwoord.

Combigroepen instellen

Je kunt bij ► Schoolbeheer: groepen aangeven welke groepen onderdeel zijn van een combigroep. Klik daarvoor op een van de groepen en geef onderaan aan met welke groep dit een combigroep is.

Abonnement afsluiten

Ga naar ► Schoolbeheer: abonnementen. Kies de onderdelen waar je gebruik van wilt maken en sluit het abonnement af. Je krijgt (na controle van onze kant) een factuur toegestuurd over de mail. Let op: je kunt het factuuradres zelf aanpassen, klik daarvoor onder de factuurgegevens op ► Gegevens wijzigen, en vul de juiste gegevens in. 

Vakantie- en studiedagen instellen

Voor de leerkrachten de nieuwe planningen importeren is het belangrijk om de schoolvakanties en losse vakantie/studiedagen in te vullen. Dat doe je bij ►Schoolbeheer: vakantiedagen. Let op dat je het juiste schooljaar selecteert bovenin het scherm. 

Klik hier op het plusje (rechts) om nieuwe vakantieweken en dagen toe te voegen. Let op: de herfstvakantie, kerstvakantie en meivakantie (1 week) zijn al op regio ingevoerd. Je kunt nu als schoolbeheerder hele weken toevoegen of een losse dag.  In het overzicht bij dit scherm en in de jaarplanning van het nieuwe schooljaar kun je zien welke vakantieweken en dagen er zijn ingevoerd.

Probeer Klasseplan