Handleiding Klasseplan voor groep 1 en 2
Vakken toevoegen en aanpassenStandaard staan er al een aantal vakken klaar. Voor groep 1 en 2 zijn dat vakken als 'Tellen en getallen', 'Meten en meetkunde', 'Fonemisch bewustzijn' etc. Deze vakken kun je aanpassen bij ► Beheer, vakken. Hier kun je ook vakken toevoegen door op het plusje te klikken. Als je wilt observeren kun je een vak 'Observatie meten' en 'Observatie tellen' toevoegen.
De volgorde van de vakken kun je aanpassen door het kruisje achter een vak met je muis vast te pakken en te slepen naar een andere plek.
|
Leerlingen toevoegen en indelenBij ►Beheer, leerlingen kun je leerlingen toevoegen. De schoolbeheerder kan alle leerlingen van een school toevoegen met een edexbestand.
Je kunt deze leerlingen indelen in de niveaugroepen bij ► Beheer, leerlingen indelen. Standaard staan de leerlngen op basis, je kunt ze per vak op een ander niveau indelen.
|
Lestijden invoerenJe kunt in Klasseplan je lestijden per vak invullen, zodat deze verschijnen Let op: je kunt een vak maar één keer per dag inplannen, wil je bijvoorbeeld twee keer kring inplannen, maak dan twee vakken, 'kring morgen' en 'kring middag'. Vakken waarvoor je alleen de doelen wilt tonen, bijvoorbeeld 'meten en meetkunde' hoef je niet in te plannen, de doelen verschijnen automatisch De kleuren van de vakken kun je aanpassen bij > beheer, vakken: klik op een vak om vervolgens de kleur aan te passen. |
Weekdoelen importeren in de jaarplanningDe volgende stap is het importeren van de lijsten met doelen en planningen. Dat doe je in de ►Jaarplanning. Kies hier een vak en klik op ►Importeren.
Klik op het plusje om deze lijst te importeren.
|
Doorschuiven planningenJe kunt de planningen bekijken in de jaarplanning door op het witte driehoekje te klikken. Je ziet dan wat er in die week is ingepland. Met het pijltje in de blauwe balk kun je de planning per week doorschuiven. Per dag kan dat met het pijltje op de dag. Wanneer je op een weeknummer klikt kom je in die week uit.
|
Doelen aanpassen, planningen toevoegenIn de weekplanning kun je zelf een planning toevoegen, doelen aanpassen en de lesvorm toevoegen. Ook kun je bepalen of een doel ook een observatiedoel is, dat doe je door de ster aan te klikken zodat deze blauw wordt.
|
Leerkrachtkaart afdrukken en gegevens naar de app sturenKlik op 'Toon leerkrachtkaart' in de weekplanning om de leerkrachtkaart af te drukken. Nadat je de doelen en planning hebt ingevuld kun je deze per week naar de app sturen. Klik hier voor op 'synchroniseer'. Je hoeft dus niet na elk vak te synchroniseren, maar kunt dit per week doen, of als je later nog iets wilt toevoegen in de app. Door te klikken op 'Naar de app' kom je in de leerkracht-app terecht van Klasseplan. Hier kun je deobservaties registreren, je weekrooster zien en het digitale logboek invullen. |
Observeren in de appIn de app kun je via de knop 'Overzicht leerdoelen' bepalen welk doel je wilt observeren. Je kunt er voor kiezen om de doelen die je bij het vak 'Observeren tellen'' hebt ingeladen te observeren.
|
Rooster in de appNadat je hebt gesynchroniseerd in de weekplanning verschijnen alle roosteritems, met doelen in het digitale rooster in de app.
|
Digitaal logboekIn het digitale logboek kun je de dagelijkse aantekeningen noteren. Je vindt het logboek in de app, klik op 'ga naar app' of 'ga naar logboek' Klik op ► Item toevoegen om een nieuw item in te voeren. Je kunt nu het vak kiezen, daarna kun je één of meer leerlingen kiezen op wie dit item betrekking heeft. Vervolgens beschrijf je wat opviel en kun je er een actie aan koppelen. Deze actie is geen verplicht veld. Je kunt de actie dan ook toewijzen aan een dag, op die dag komt dit item dan boven het rooster te staan. Ook kun je een foto, video of document toevoegen door een bestand te kiezen en deze te uploaden.
|
Rapport met observaties per leerling afdrukkenPer leerling kun je een rapport afdrukken. Ga hiervoor naar de printknop bovenaan. Hier kun je selecteren wat je wilt afdrukken op het rapport. Als je niets selecteert worden komen alle gegevens van de geselecteerde periode op het rapport te staan.
|
Groepsplan makenJe kunt een groepsplan maken per vakgebied. Voor meer informatie hierover zie de handleiding groepsplan.
|